mandag 22. april 2013

Norske media og Venezuela: Inkompetanse eller aktive politisk innblanding!
Latin-Amerikagruppen i Bergen synes at det er på sin plass å reagere kraftig på norske medias dekning av politisk utvikling i Venezuela. Både generelt og spesifikt i forbindelse med dødsfallet til Hugo Chávez og den påfølgende presidentvalgkampen.

Når media beskriver valgkamp i Norge, Europa eller USA, skriver de for det meste om de politiske sakene som skiller de forskjellige partiene og analysere innholdet i partiprogrammene. Med andre ord skriver de om politikk og leverer analyser baserte på grundige gjennomgang av innhentet informasjon.

Så hvorfor, når det gjelder Venezuela, blir vi servert en karikaturbeskrivelse, som fokuserer på useriøse påstander og synsinger, eller fragmenter av uttalelser tatt fullstendig ut av sine kontekster? Ukritisk gjengivelse av opposisjonsmedias propagandaaktige artikler, der

Capriles Radonski fremstilles som en moderne og moderat demokrat og Nicolas Maduro som en latterlig, klovneaktige og autoritære busemann.

Nylig har flere norske medier, bl.a NRK, VG og Nettavisen, kommet med artikler om at presidentkandidat Nicolas Maduro har truet de som ikke stemmer på ham med en forbannelse, og at han er redd for et attentat som de to tidligere tjenestemenn fra USA, Roger Noriega og Otto Reich planlegger. Målet er å fremstille ham som både autoritær og en slags paranoid konspirasjonsteoritilhenger.

Det ser ut som norske journalister har bestemte seg for å følge ulvepakken og gir Nicolas Maduro samme behandling som de har gitt den nylig avdødd Hugo Chávez de siste 14 årene.

At Maduro sammenligner den nyliberale kontraoffensiven, som kommer til å bli innført skulle opposisjonen vinner valget, med en forbannelse er ikke en ubegrunnet trussel, bare spør folk i Hellas, Spania eller Portugal.

Hadde disse journalistene, istedenfor å håne og latterliggjøre Chávez og Maduro, gjort litt undersøkende journalistikk (som de er egentlig utdannet og betalt for), vil de snart ha funnet ut at paret Otto Reich og Roger Noriega ikke bare er harmløse, tidligere USA-ambassadør til Venezuela og en tidligere representant i OAS, men har blitt involvert i det mest av USAs destabiliserings virksomhet mot progressive og venstre regimer i Latin-Amerika de siste tre tiår. Fra Contras terror krig mot Nicaragua på 80-tallet til statskuppet i Honduras i 2009.

For de som er bedre kjent med Latin-Amerika er det ikke noe hemmelighet at ekstreme høyrenettverk med forbindelse til paramilitære i Colombia, El Salvador, Guatemala og Honduras, sammen med eksilcubanere og USAs etterretning er svært aktiv i regionen, som vi har sett nylig med bl.a gjenoppstanden av dødsskvadronene i Honduras.
Å latterliggjøre bekymringer som venstrepolitikere har for attentater er uverdig, og spiller på lag med høyresiden. Bare de siste 11 år har vi sett forsøk på å drepe både Hugo Chávez, Ecuadors Rafael Correa og Bolivias Evo Morales. Den sistnevnte av en konspirasjon som involverte folk med nær tilknytning til både Noriega og Reich, og den såkalte Human Rights Foundation til Thor Halvorssen jr. som står bak Oslo Freedom Forum.
Hadde ikke dette vært litt mer interessant for undersøkende, norske journalister å avsløre, istedenfor å fungere som støttespillere for høyresidens kampanje for å destabilisere endringsregimene i Venezuela, Bolivia og Ecuador, og USA forsøk på regimeskift?

Dave Watson

Ingen kommentarer: