tirsdag 30. juni 2009

Militærkupp



Militærkupp
Søndag skulle være en demokratiets dag i Honduras i Sentral-Amerika.

Da skulle befolkningen delta i en ikke-bindende folkeavstemning om opprettelsen av en grunnlovsgivende forsamling. Denne skulle bestå av representanter for hele befolkningen og ville få som jobb å utarbeide en ny konstitusjon for landet.
Demonstranter samler seg spontant utenfor presidentpalasset like etter kuppet, før undertrykkelsen setter inn for fullt. Kuppregjeringen har i skrivende stund stengt strømnettet i hele landet for å hindre folk i å få tak i informasjon om det som foregår, og å organisere seg.
Slik så det ut helt til landets demokratisk valgte president Manuel Zelaya ble slått og kidnappet i sitt hjem av en gruppe på to hundre militære. Presidenten ble flydd ut av Honduras og befinner seg ufrivillig i Costa Rica.

Etter kuppet på søndag stengte de militære strømmen i store deler av landet, for å hindre folk i å holde seg informert om hendelsene. Utplassering av tanks i hovedstaden Tegucigalpa, stadige overflyvninger med militærfly og vold mot demonstranter er noen av strategiene for å skremme befolkningen til taushet. Den alternative tv-kanalen Telesur – en av de få kildene til kritisk informasjon - har blitt stengt ute fra kabelnettet. De fleste radiostasjoner i landet og flere storaviser er svært forsiktige med å kritisere ”gorillaene” som nå sitter med makten.

Statskuppet søndag fant sted fordi Zelaya har opprørt landets økonomiske elite. Han satte i gang omfordelingstiltak, oppfordret fattige til å organisere seg, prioriterte det latinamerikanske integrasjonsprosjektet ALBA fremfor tette bånd til USA.

Denne gamle eliten dominerer fortsatt mange av de statlige institusjonene, som høyesterett og de militære. Det er dette oligarkiet som har gjort Honduras til en ”bananrepublikk” med massiv fattigdom, høy kriminalitet og svake institusjoner – en situasjon Zelayas regjering forsøkte å få bukt med.

USA-baserte CNN har markert seg med tåkelegging av det som skjer i Honduras, blant annet gjennom å intervjue ”representanter for det sivile samfunn” som støtter de samme kuppmakerne som kidnapper og banker opp demokratisk valgte politikere og utenlandske ambassadører, og har avskaffet ytringsfriheten i Honduras i løpet av bare noen timer.

Vi oppfordrer til solidaritet med Honduras’ folk som krever gjenopprettelsen av Manuel Zelayas demokratisk valgte regjering. Latin-Amerika trenger ingen ny Pinochet!

Skriv leserbrev til lokalavisen din, spre oppdateringer om situasjonen via elektroniske nettverk, delta i demonstrasjoner til fordel for demokratiet i Honduras.

SOLIDARITET MED HONDURAS’ FOLK!

-- For oppdatert informasjon om hendelsene anbefaler vi PRENSA LATINAs engelskspråklige utgave.
www.plenglish.com

Ingen kommentarer: